Getijdentabel

Getijden

De Oosterschelde is getijdenwater

De verschillen in waterstanden tussen eb en vloed kunnen wel oplopen tot 4 meter.

Zandplaten vallen bij eb droog en buiten de vaargeulen kunnen er snel grote ondieptes voorkomen.

Check daarom goed de actuele waterstanden bij Yerseke.

Klik hier voor waterstanden Yerseke

Houd stuurboord aan!

De Oosterschelde, een van de grootste nationale parken van Nederland, biedt een rijke biodiversiteit. Het is echter ook een gebied waar strikte regels gelden om zowel de natuurlijke habitat te beschermen als de veiligheid op het water te waarborgen.

Vaargeulen
Een van de belangrijkste regels bij het varen in de Oosterschelde is dat pleziervaarders zich strikt aan de aangegeven vaargeulen moeten houden. Deze vaargeulen zijn essentieel voor een veilige navigatie door het water, dat op veel plaatsen ondiep kan zijn en waar sterke stromingen voorkomen. Buiten de vaargeulen varen is niet alleen gevaarlijk, maar kan ook het kwetsbare zeeleven verstoren. En het is zeer onverstandig, zeker als je de weg niet kent.

Stuurboord
De regelgeving vereist ook dat schippers aan de stuurboordzijde (rechterzijde) van de vaargeul blijven. Dit helpt bij het voorkomen van aanvaringen en zorgt voor een soepele doorstroming van het vaarverkeer. Het niet naleven van deze regel kan resulteren in forse boetes.

Estuarium
De vaargeulen in de Oosterschelde zijn niet alleen door menselijk ingrijpen ontstaan; ze zijn ook het resultaat van natuurlijke processen. De Oosterschelde is een estuarium, wat betekent dat het een brede monding van een rivier is waar zoet rivierwater zich mengt met zout zeewater. Door de eeuwen heen hebben de getijdenbewegingen, de stroming van het rivierwater en de invloed van de Noordzee de bodem van de Oosterschelde gevormd, waardoor geulen en zandplaten zijn ontstaan. Deze natuurlijke dynamiek, gecombineerd met menselijke aanpassingen zoals dijken en de beroemde Oosterscheldekering, heeft geleid tot het huidige landschap en de waterwegen van het gebied.

Kennis van de omgeving
Voor schippers die de Oosterschelde bevaren, is kennis van deze unieke omgeving essentieel. Niet alleen om boetes te voorkomen, maar ook om bij te dragen aan de bescherming van dit bijzondere stukje Nederlandse natuur. Het naleven van de regels zorgt ervoor dat de Oosterschelde een prachtige plek blijft voor zowel de mens als het rijke onderwaterleven.

Oosterschelde

De Oosterschelde is een zeearm; een getijdengebied met hoog- en laagwater en dus ook met stromend water

Voor het varen op de Oosterschelde zijn een aantal zaken waarmee rekening gehouden moet worden zoals met diepe stroomgeulen en droogvallende gebieden.