Yeseke heeft drie havens, koningin juliana haven, prinses beatrix haven
en prins willem alexander haven

De prinses Beatrixhaven

WATERSPORT VERENINGING YERSEKE

De Beatrixhaven is een haven die niet alleen belangrijk is voor de lokale economie, maar ook een groeiende attractie vormt voor toeristen van over de hele wereld. Deze haven, vernoemd naar onze prinses Beatrix vertegenwoordigt een harmonieuze balans tussen industriële activiteit en toeristische aantrekkingskracht.

Een multifunctionele haven

De haven begon als een bescheiden aanlegplaats voor lokale vissersboten en kleine handelsschepen, maar heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot een multifunctionele haven die een breed scala aan activiteiten biedt. De moderne infrastructuur en faciliteiten maken het een cruciale spil voor de scheepvaart en handel in de regio. Het bedient een diverse reeks schepen, variërend van kleine vissersboten tot grote vrachtschepen, en speelt een essentiële rol in de lokale en regionale economie.

De toeristische scheepvaart

Een van de meest opmerkelijke aspecten van de Beatrixhaven is de integratie van toeristische scheepvaart. In de loop der jaren heeft de haven zich ontwikkeld tot een populaire bestemming voor recreatieve scheepvaart, waaronder rondvaartboten, motorjachten, zeiljachten en zelfs historische schepen. Deze ontwikkeling heeft de haven op de kaart gezet als een must-see bestemming voor nautische liefhebbers.

Boottochten

De rondvaartboten bieden toeristen de unieke kans om de haven en de omliggende gebieden vanaf het water te bekijken. Deze tochten variëren van korte excursies tot langere reizen die de rijke geschiedenis en cultuur van de regio belichten. Vele van deze tochten geven inzicht in de historische betekenis van de haven, de ontwikkeling van de regio, en de rol van de waterwegen in de Nederlandse geschiedenis.

Strategische locatie

Daarnaast is de Beatrixhaven een favoriete bestemming voor motorboot- en  zeilliefhebbers. Met haar strategische locatie en toegang tot open wateren, trekt ze watersporters aan van zowel binnen als buiten Nederland. De haven biedt uitstekende voorzieningen voor motorjachten en zeiljachten en organiseert regelmatig zeilevenementen en regatta’s, die zowel de lokale gemeenschap als internationale deelnemers en toeschouwers aantrekken.

De maritieme geschiedenis van Yerseke

Het historische aspect van de haven wordt ook benadrukt door de aanwezigheid van verschillende gerestaureerde schepen die een beeld geven van de maritieme geschiedenis van Nederland. Deze schepen, vaak bemand door enthousiaste vrijwilligers, zijn een authentieke ervaring en een trekpleister voor toeristen die geïnteresseerd zijn in maritieme geschiedenis.

De Beatrixhaven is dus een fascinerende mix van industrie en recreatie. Het dient niet alleen als een vitale schakel in de Nederlandse scheepvaart en handel, maar is ook een rijke en boeiende ervaring voor toeristen. Met haar groeiende reputatie als toeristische bestemming, blijft de haven een levendige en dynamische plaats waar handel en recreatie hand in hand gaan.

Passanten

Passanten dienen zich te melden bij de havenmeester, deze is bereikbaar via Marifoonkanaal 74 of telefonisch (06) 22 55 67 44 of 0113-571726. Als de havenmeester niet aanwezig is, meert u af in de Beatrixhaven aan de passantensteiger of aan één van de kopsteigers van de K- of L- steiger. Zonder toestemming niet aanleggen in een box van de Beatrixhaven of Prins Willem-Alexanderhaven.

Havengeld

Het havengeld bedraagt € 2.05 per meter en toeristenbelasting € 1,00 per persoon per nacht. Het drinkwater en het gebruik van elektriciteit tot een maximum stroomafname van 10 Amp is in het liggeld inbegrepen. De haven is voorzien van een sanitairgebouw met o.a. douchevoorzieningen, gezinsdouche, baby-aankleedtafel e.d.

Streefdiepte

NAP -3.50 m

LAT = -2.03 m

Minimale waterdiepte ten opzichte van LAT 1.47 m

Oosterschelde

De Oosterschelde is een zeearm; een getijdengebied met hoog- en laagwater en dus ook met stromend water

Voor het varen op de Oosterschelde zijn een aantal zaken waarmee rekening gehouden moet worden zoals met diepe stroomgeulen en droogvallende gebieden.