Mooie vaarroutes

Recreatieve routes

Vanuit Yerseke kan men onvergetelijke ervaringen beleven op het water. Vanuit onze pittoreske havens ontsluiten zich diverse recreatieve vaarroutes die zowel de ervaren zeiler als de recreatieve vaarliefhebber aanspreken.

Deze routes voeren door het prachtige waterlandschap van Zeeland, langs historische vissersdorpen, uitgestrekte natuurgebieden en bieden een uniek uitzicht op de Zeeuwse kustlijn. Elke route vertelt zijn eigen verhaal en biedt een unieke gelegenheid om de schoonheid en de rust van het Zeeuwse water en de kusten van de Noordzee te ervaren.

Hier kan men kiezen uit meerdere alternatieven:

Vaarroute

Vanuit Yerseke richting Noordzee

Deze tocht onthult het dynamische landschap van de Zeeuwse wateren. U vaart langs mosselbanken en historische zeearmen. Terwijl u de frisse zeelucht inademt, navigeert u door een lappendeken van blauw en groen, waarbij elke bocht nieuwe vergezichten biedt. Een reis die Zeeland’s maritieme erfgoed weerspiegelt.

Via het Schaar van Yerseke, Oosterschelde en het Engelsche Vaarwater komt men bij de Zeelandbrug. De Zeelandbrug vormt de verbinding tussen Noord-Beveland en Schouwen-Duiveland en is 5022 m lang. De onderkant van de brug midden tussen 2 pijlers is 15.00+NAP. Ter plaatse van de voorgeschreven doorvaart wordt de doorvaarthoogte t.o.v het waterniveau middels een matrixbord aangegeven. Aan de noordzijde bevindt zich het beweegbaar deel van de brug.

Noordzee

Fraaie routes langs de
Noordzee kust

De Noordzee is een van de drukst bevaren én meest benutte zeeën ter wereld. Voor bepaalde vaargebieden langs de Belgische en Nederlandse Noordzeekust waren eerst geen vaste routes. Om de doorstroom van scheepvaart in deze gebieden te verbeteren, hebben Nederland en België de scheepvaartroutes aangepast.

De nieuwe routes vullen gebieden zonder routering op, waardoor een onafgebroken routeringsstelsel van Frankrijk tot aan Duitsland ontstaat. De nieuwe routes helpen schepen bij de navigatie, wat de veiligheid op zee verhoogt en de kans op milieuverontreiniging verkleint. Bovendien verbetert de doorstroming, omdat activiteiten die de scheepvaart verhinderen verboden zijn op de nieuwe routes.

Bekijk in de flyer de scheepvaartroutes op het Belgische en het Nederlandse (zuidelijke) deel van de Noordzee.

Zie flyer Rijkswaterstaat

 

Zeelandbrug

Bedieningstijden Zeelandbrug

Vanaf 1 juni 2008 wordt de basculebrug van de Zeelandbrug op afstand bediend vanaf het Centraal Bedieningsgebouw in Vlissingen.

De openingstijden van de brug zijn uitgebreid.
De Zeelandbrug wordt voor alle scheepvaart 24 uur per dag op alle dagen van de week bediend.

Hierbij geldt de beperking dat tussen 22.00 uur en 06.00 uur de beroepsvaart via de sluizen te Vlissingen 1ste prioriteit heeft.

Een bloktijd is een periode dat de brug alleen beschikbaar is voor het wegverkeer.

Op alle dagen tussen 06.00 uur en 23.00 uur gelden de volgende bloktijden voor de Zeelandbrug:
(tijdens de bloktijden geen brugopening):

Brug Bedieningstijden scheepvaart met uitzonderingen
Zeelandbrug van .25 tot .35 en ?van .55 tot .05 op werkdagen: 5.55, 6.25, 6.55, 7.25, 7.55, 16.55 uur gesloten vanwege ochtend- en avondspits.

Zandkreeksluis

Van de Zeelandbrug naar de Noordzee

Na de Zeelandbrug via de Schaar van Colijnsplaat (zuidzijde) of via de Roompot (noordzijde) naar de Roompotsluis. Over de Roompotsluis ligt een vaste brugverbinding met een hoogte van 19.6+ NAP.

De Roompotsluis ligt tussen de noordelijke en de zuidelijke doorlaat van de Oosterscheldekering in.
Bij de sluis zijn wachtsteigers, maar meestal gaat de doorvaart redelijk snel.

Het verval in de sluis is niet zo groot, aangezien de Oosterscheldekering vrijwel altijd openstaat en het waterniveau van de Oosterschelde hetzelfde is als van de Noordzee ter plaatse.

De maximale doorvaarthoogte is afhankelijk van de actuele waterstand (LAT=NAP -158 cm HW= ca: 150->160+ NAP)< en varieert tussen 18 en 21 m. De brug is niet beweegbaar, dus schepen die grotere doorvaarthoogte nodig hebben, moeten via Stellendam of via Vlissingen varen.

De Roompotsluis in de Stormvloedkering bij Neeltje Jans wordt tegenwoordig 24 uur per dag bediend vanuit de Nautische Centrale Noord.
Hetzelfde geldt ook voor de Zandkreeksluis bij Kats, de Bergsediepsluis bij Tholen en de Grevelingensluis bij Bruinisse.
De sluis is bereikbaar via marifoonkanaal 18.

Oosterschelde

De Oosterschelde is een zeearm; een getijdengebied met hoog- en laagwater en dus ook met stromend water

Voor het varen op de Oosterschelde zijn een aantal zaken waarmee rekening gehouden moet worden zoals met diepe stroomgeulen en droogvallende gebieden.