Yerseke heeft drie havens, koningin juliana haven, prinses beatrixhaven
en prins willem alexanderhaven

Willem-Alexanderhaven

WATERSPORT VERENINGING YERSEKE

De Willem-Alexanderhaven in Yerseke, dit kleine maar historisch belangrijk havenstadje in Zeeland kent een rijke en fascinerende geschiedenis. De haven is vernoemd naar koning Willem-Alexander van Nederland en speelt een cruciale rol in de lokale economie, vooral in de schelpdierindustrie.

Van eenvoudig
vissersdorp naar het centrum
voor de schelpdiervisserij

De geschiedenis van Yerseke zelf gaat terug tot de Middeleeuwen, maar de Willem-Alexanderhaven zoals we die nu kennen, begon echt vorm te krijgen in de 20e eeuw. Deze periode markeerde een belangrijke overgang voor Yerseke, van een eenvoudig vissersdorpje naar een centrum voor de schelpdiervisserij. De aanleg van de Willem-Alexanderhaven was een direct gevolg van de groeiende schelpdierindustrie, met name de teelt en handel van mosselen en oesters.

Uitbreiding havenfaciliteiten

Tijdens de eerste helft van de 20e eeuw groeide de vraag naar schelpdieren gestaag, zowel nationaal als internationaal. Dit leidde tot de uitbreiding van de havenfaciliteiten om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen. De Willem-Alexanderhaven werd aangepast en uitgebreid met moderne faciliteiten voor de verwerking en export van schelpdieren.

De Watersnoodramp van 1953

De dijkdoorbraak in de nacht van 31 januari op 1 februari was het gevolg van de dodelijke combinatie van noordwesterstorm en springtij. In één nacht veranderde 165.000 hectare land in een rampgebied bedekt door de zee. Grote delen van Zeeland, Zuid-Holland en West-Brabant stonden onder water.

Ook in Yerseke ging het bijna fout. De waterstand had al een enorme hoogte bereikt en het moest nog hoog water worden. De lokale bevolking wist dat dit fout zou gaan. Met man en macht zijn zij met zandzakken, om de dijk steviger en hoger te maken, de strijd tegen het woeste alsmaar hoger wordende water aangegaan. Toen zij ineens het water flink zagen zakken wist men dat er elders één of meerdere dijken doorgebroken waren. 

Een vrijwel vergeten groep helden uit die tijd zijn de oester- en mosselvissers uit Yerseke. Al tijdens de rampnacht, nadat ze in Yerseke het water zo plotseling zagen zakken, gingen ze met hun schepen en sloepen naar onder meer Stavenisse, Ouwerkerk en Kruiningen om daar velen te redden.

In de daaropvolgende decennia bleef de Willem-Alexanderhaven zich ontwikkelen. De haven werd een centraal punt voor innovatie in de schelpdiercultuur, met nieuwe kweektechnieken en duurzaamheidspraktijken. Dit hielp Yerseke zich te profileren als een leider in de schelpdierindustrie, niet alleen in Nederland maar ook internationaal.

Een toeristische attractie

Tegenwoordig is de Willem-Alexanderhaven niet alleen een belangrijk economisch centrum maar ook een toeristische attractie. Tevens zijn er ligplaatsen verkrijgbaar voor de recreatieve scheepvaart. Bezoekers komen naar Yerseke om de unieke cultuur en culinaire tradities van de regio te ervaren, vaak met een focus op de beroemde Zeeuwse mosselen en oesters. De haven biedt buiten haar ligplaatsen ook rondleidingen, proeverijen en educatieve programma’s die de rijke maritieme geschiedenis en de hedendaagse schelpdierteelt in de schijnwerpers zetten.

Samengevat, de Willem-Alexanderhaven in Yerseke is een fascinerend voorbeeld van hoe lokale tradities en moderne innovatie samenkomen, en hoe een kleine haven een grote impact kan hebben op zowel de lokale gemeenschap als de wereldwijde schelpdiermarkt.

Passanten

Passanten dienen zich te melden bij de havenmeester, deze is bereikbaar via Marifoonkanaal 74 of telefonisch (06) 22 55 67 44. Havenkantoor: 0113 571726
Als de havenmeester niet aanwezig is, meert u af in de Willem-Alexanderhaven aan de passantensteiger of aan één van de kopsteigers van de K- of L- steiger. Zonder toestemming niet aanleggen in een box van de Beatrixhaven of Prins Willem-Alexanderhaven.

Havengeld

Het havengeld voor uw boot bedraagt € 2,50 per meter en toeristenbelasting € 1,00 per persoon per nacht. Het drinkwater en het gebruik van elektriciteit tot een maximum stroomafname van 10 Amp is in het liggeld inbegrepen.

Voorzieningen

De haven is voorzien van een sanitairgebouw met o.a. douchevoorzieningen, gezinsdouche, baby-aankleedtafel e.d. en een stortbak voor het ledigen van chemische toiletten.

Hier vindt u tevens het clubgebouw van Watersportvereniging Yerseke.
Als de WVY-borrelvlag is gehesen op het gebouw, is het clubgebouw open.

Oosterschelde

De Oosterschelde is een zeearm; een getijdengebied met hoog- en laagwater en dus ook met stromend water

Voor het varen op de Oosterschelde zijn een aantal zaken waarmee rekening gehouden moet worden zoals met diepe stroomgeulen en droogvallende gebieden.

Welkom in de ledenomgeving

Log hier in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.