Yeseke heeft drie havens, koningin juliana haven, prinses beatrixhaven
en prins willem alexanderhaven

Koningin Julianahaven

WATERSPORT VERENINGING YERSEKE

Op deze pagina vertellen wij u meer over de geschiedenis en de mogelijkheden van de Julianahaven

Een bijzondere haven

De Koningin Julianahaven in Yerseke, Nederland, is een bijzondere haven die voornamelijk bekend staat om zijn schelpdiercultuur. Yerseke is beroemd om de mossel- en oesterteelt. De haven speelt een cruciale rol in deze industrie├źn, als centraal punt voor het aanmeren van vissersboten en de verwerking en distributie van zeevruchten. De haven, genoemd naar Koningin Juliana, is ook een toeristische trekpleister, bekend om haar pittoreske uitzicht en de kans om verse zeevruchten te proeven.┬á

De rol in de lokale gemeenschap

De haven heeft een interessante geschiedenis en speelt een belangrijke rol in de lokale gemeenschap. Deze haven is specifiek gericht op de vissersindustrie en biedt plaats aan ongeveer 100 vissersschepen. Deze specialisatie benadrukt het belang van Yerseke als centrum voor mossel- en oestercultuur.

Dijkversterkingswerkzaamheden

De aanleg van de haven was nauw verbonden met de dijkversterkingswerkzaamheden rond de Oosterschelde in de jaren ’70. Dit was een direct gevolg van de beslissing van de Nederlandse regering in 1974 om de Oosterschelde niet volledig af te sluiten, maar in plaats daarvan een afsluitbare stormvloedkering te bouwen. De dijken langs de Oosterschelde moesten verhoogd worden voor de veiligheid van de inwoners, en dit leidde tot de noodzaak van een nieuwe haven in Yerseke.

De opening door Koningin Juliana

De Koningin Julianahaven werd officieel geopend op 18 juni 1981 door Prinses Juliana. Deze opening was een belangrijk moment, aangezien de oude vissershaven inmiddels te klein was geworden en men ook te maken kreeg met steeds grotere vissersschepen. De nieuwe haven voorzag duidelijk in een behoefte en speelde een cruciale rol in de lokale economie, met name in de visserijsector.

Culturele en historische waarde

De haven is vernoemd naar Koningin Juliana van Nederland, wat de haven een bijzondere culturele en historische waarde geeft. Het toont de verbondenheid van de regio met de Nederlandse monarchie en haar geschiedenis.

Deze informatie biedt een fascinerende blik op hoe de Koningin Julianahaven niet alleen een centrale rol speelt in de mossel- en oestercultuur van Yerseke, maar ook deel uitmaakt van de bredere geschiedenis en ontwikkeling van de regio. En heen ten dage ook voor de pleziervaart.

Streefdiepte

NAP -4.00 m

LAT = NAP -2.03 m

Minimale waterdiepte ten opzichte van LAT 1.97 m

Oosterschelde

De Oosterschelde is een zeearm; een getijdengebied met hoog- en laagwater en dus ook met stromend water

Voor het varen op de Oosterschelde zijn een aantal zaken waarmee rekening gehouden moet worden zoals met diepe stroomgeulen en droogvallende gebieden.